Thursday, August 13, 2009

ISTIADAT KONVOKESYEN UNIVERSITI MALAYAbersama ibu tercinta


alhamdulillah, dah selesai juga pengajianku di peringkat ijazah sarjana muda. sekarang aku bercita-cita untuk belajar sampai ke akhir hayat. semasa muktamar sanawi ABIM PUSAT baru-baru ni, Dr Rahmah, mantan Ketua HELWA ABIM berkata kepadaku ketika bersalaman ukhuwwah dengannya. "akmar, belajar sampai PhD, ummat perlukan insan seperti kita." fuh, semangat aku berkobar-kobar masa tu. aku belajar bukan aku sorang je nak berjaya , tapi aku mahu ummatku serta bangsaku berjaya bersama-sama.

Monday, August 10, 2009

JENAYAH DI KALANGAN PELAJAR WANITA MAKIN MEMBARAHStatistik dikalangan jenayah dikalangan pelajar perempuan amat membimbangkan sejak kebelakangan ini. Jika dahulu kita dikejutkan dengan perbuatan pelajar perempuan menendang guru, merokok, pergaulan bebas sehingga terjebak lebih jauh lagi kepada seks bebas atau berzina. Dan paling menyedihkan sehingga melahirkan anak luar nikah pada usia yang sangat muda.

Dan kini permasalahan jenayah serta salah laku pelajar perempuan semakin menghadapi tahap yang kronik yang kritikal di mana pelajar wanita sudah berani terlibat dengan penyalahgunaan dadah seperti yang dilaporkan akhbar Utusan Malaysia semalam. Di mana, seorang pelajar perempuan tingkatan satu adalah antara 15 yang ditahan kerana positif dadah dalam satu operasi bersepadu di Plaza Tol Jalan Duta malam semalam. Remaja berusia 13 tahun itu ditahan bersama-sama teman lelakinya yang berusia 20 tahun setelah ujian air kencing mendapati kedua-dua mereka positif dadah jenis syabu.

Apakah akar permasalahan remaja atau pelajar perempuan di Malaysia sekarang? Adakah sistem pendidikan kita tidak relevan atau rapuh dalam melahirkan pelajar perempuan yang beradab serta mempunyai jatidiri yang mulia dan disegani. Sebagai persatuan pelajar yang bersifat kebangsaan, Majlis HEWI PKPIM memandang perkara ini perlu ditangani dengan segera dan bijaksana. Kerjasama dari semua pihak, ibu bapa, guru-guru serta kementerian serta pertubuhan yang bertanggungjawab perlulah bersama-sama memainkan peranan masing-masing.

Pendidikan awal dari rumah khususnya membentuk peribadi pelajar ini perlulah dibentuk sebaiknya, pendidikan di sekolah, matrikulasi serta di peringkat universiti perlu diperkasakan dari segi penerapan nilai-nilai murni kehidupan insani. Falsafah pendidikan perlulah difahami serta dihadami oleh semua pihak secara maknawinya bukan hanya dari istilahinya. Pendidikan ini bukanlah mengajar atau memberi maklumat semata-mata tetapi mendidik, mengasuh dan memupuk seseorang itu sehingga benar-benar menjadi insan yang kamil. Benar, memanusiakan manusia atau menginsanikan insan bukanlah sesuatu perkara yang mudah.

Dengan itu, penelitian serta penambahbaikan sistem pendidikan kita khususnya pendidikan remaja perempuan dari pelbagai aspek. Antara aspek yang perlu ditekankan adalah dari segi emosi, intelek dan spiritual agar kita benar-benar mampu melainkan remaja wanita yang menjadi harapan negara, bangsa dan agama di masa akan datang seperti kata pepatah pemuda harapan bangsa, pemudi tiang negara.

Sehubungan dengan itu, HEWI PKPIM berpendapat golongan generasi muda perlu dilibatkan bersama dalam menangani masalah yang melanda remaja perempuan ini. Berkemungkinan generasi sekarang memahami keperluan generasi sezamannya., jadi HEWI PKPIM merasakan perlunya penglibatan generasi muda dilibatkan bersama dalam memikirkan solusi yang terbaik bagi menangani permasalahan ini.

Selain itu, HEWI PKPIM berpendapat bahawa kita perlu memantapkan kembali institusi kekeluargaan yang kian rapuh serta makin luntur dari segi peranannya. Pendidikan kekeluargaan perlulah diterapkan sebelum perkahwinan lagi supaya pasangan yang bakal berkahwin dapat memahami tanggungjawab serta peranan mendidik anak-anak yang sebenarnya. Pemahaman serta ilmu kekeluargaan, menangani emosi dan masalah serta psikologi kanak-kanak dan remaja perlu manjadi teras-teras utama dalam pendidikan negara sama ada secara formal atau bukan formal.Pendidikan kekeluargaan ini bukan sahaja tertumpu pada wanita semata-mata tapi peranan lelaki juga perlu diperkasakan.


Justeru itu, HEWI PKPIM berpandangan sistem pendidikan kita sama ada secara formal atau tidak perlu diteliti semula serta diperkasakan dengan menitikberatkan soal-soal yang menjadi punca permasalahan pelajar sekarang terutamanya pelajar wanita.

Oleh,
Nor Akmariah Abdullah
Naib Presiden Hal Ehwal Siswi (HEWI)
Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)

SAFF PIMPINAN PKPIM PUSAT 2009/2010


PENERAJU GENERASI BALDATUN TAYYIBATUN WA RABBUN GHAFUR DAN

GENERASI PENJANA TAMADUN KHAYRA UMMAHPRESIDEN : MUHAMMAD FAISAL ABDUL AZIZ

TIMBALAN PRESIDEN : MOHD AKMAL AFIQ MOHAMAD

NAIB PERSIDEN KEBANGSAAN : HASNUL HANIFF HARUN

NAIB PRESIDEN ANTARABANGSA : ABU QASSIM NOR AZMI

NAIB PRESIDEN HEWI : NOR AKMARIAH ABDULLAH

SETIAUSAHA AGUNG : KHAIRUL ANUAR MUSA

BENDAHARI KEHORMAT : NUR SYAFAFWATI MOHD SHAHIMIEXCO-EXCO :

Ahmad Fahmi Bin Mohd. Samsudin

Muhammad Safwan Bin Mohd. Noor Azmi

Azizan Bin Ajiji

Mohd. Shahril Effendi Bin Mohd. Yunus

Wan Mohd Wasif Wan Mohammad

Hafiz Hakimi Harun

Mohd Fazril Salleh

Mohd Shazni Abdullah

Sharifah Sumayyah Syed Malick

Nur Izzah Khanani Mohd Musleh

Lina Mursyidah Hamzah

Aemy Ilyani Md Zain

Fatin Nurmajdina Nordin

Siti Nur Sakinah Budiman

Wednesday, August 5, 2009

Mahasiswa Islam berdakwah atau berpolitik?

Oleh Saifuddin Abdullah

DALAM tempoh dua minggu ini, terdapat dua program penting melibatkan mahasiswa Islam.Pertama, pelancaran Kelab Dewan Amal Islami (DAMAI), Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 26 Julai lalu.

Program kedua ialah Kongres Pelajar dan Penegasan Teras-teras Kenegaraan 2009 anjuran Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Institut Integriti Malaysia (IIM) pada 8 Ogos ini. Ia dianjurkan sempena Majlis Perhimpunan Agung Tahunan (MPAT) PKPIM Ke-48 dan pelancaran buku PKPIM, Sejarah dan Perjuangan Lima Dasawarsa (1961-2011).


Kelab Damai IPTA ialah program terbaru DAMAI yang diperbadankan pada 2006. DAMAI ialah sebuah organisasi masyarakat sivil Islam. Ia bertujuan mengukuhkan persefahaman dan meningkatkan kerjasama gerakan Islam melalui satu gagasan bagi mencapai matlamat kecemerlangan semua bidang dan aktiviti dalam lingkungan syariah.

Kelab Damai IPTA berfungsi sebagai perantara persatuan Islam di kampus dengan penyaluran bantuan dan sokongan untuk aktivitinya. Ia berperanan merapatkan kerjasama dengan agensi kerajaan bagi membantu memperkasa persatuan-persatuan tersebut.

Penubuhan kelab ini selaras dengan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 2009 apabila mahasiswa dibenarkan bergabung dengan organisasi luar kampus. Bagi PKPIM – yang hampir terkubur akibat pindaan AUKU (1975) – program MPAT kembali memungkinkan mahasiswa Islam menghadirinya.

Pindaan AUKU (2009) kelihatan menjanjikan gerakan mahasiswa Islam yang makin rancak. Tetapi adakah kerancakan itu akan menyamai atau mengatasi zaman keemasan gerakan mahasiswa era 1960-an hingga 1974? Adakah ia akan menandingi kerancakan ketika melonjaknya era dakwah kampus mulai 1970-an? Atau, adakah ia akan menghasilkan sesuatu yang baru? Hanya gerakan mahasiswa Islam yang ada jawapannya.

Jika menggunakan istilah “pelajar Islam”, maka gerakan pelajar Islam di Malaysia bermula pada 1900-an. Ia ditandai oleh beberapa tokoh pelajar seperti Syeikh Tahir Jalaluddin, Syed Sheikh al-Hadi, Syed Salim al-Kalali dan Abas Mohamad yang pulang dari menuntut di Asia Barat. Mereka dipengaruhi pemikiran Syed Jamaluddin al-Afghani dan Muhamad Abduh, yang memulakan gerakan keilmuan Islam ke arah pembangunan sosioekonomi, iaitu gerakan reformis-agama yang terawal.

Tetapi, jika menggunakan istilah “mahasiswa Islam”, tanda permulaan misalnya boleh merujuk kepada peranan Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM), yang antara sumbangan awalnya ialah mendesak kerajaan membina masjid berhampiran kampus tersebut.

Ini diikuti dengan penubuhan PKPIM di Asrama Kedua UM pada 1961. Tujuan asalnya ialah menggabungkan semua persatuan pelajar Islam selain menjadi wakil tunggal pelajar Islam negara ini dengan persatuan pelajar Islam luar negara.

PKPIM ditubuhkan kerana merasakan dua buah pertubuhan pelajar peringkat kebangsaan yang sedia wujud ketika itu, Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) dan Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia (PKPM) tidak dapat mewakili sepenuhnya kepentingan mahasiswa dan pelajar Islam.

Ketiga-tiga persatuan mahasiswa dan pelajar di peringkat kebangsaan ini menjadi sebahagian gabungan Majlis Belia Malaysia (MBM), iaitu badan induk bagi gerakan belia.

Sedekad selepas penubuhannya, iaitu pada 1971, PKPIM bersama-sama dengan PMIUM dan Persatuan Bahasa Melayu Universiti Malaya (PBMUM), menjadi pelopor program Gerakan Kempen Kesedaran (GKK). Ia untuk menimbulkan kesedaran mahasiswa dan pelajar, membantu usaha menggalakkan masyarakat desa supaya dapat menikmati pembangunan negara dan menyampaikan dakwah serta menekankan keperluan perubahan sikap sesuai dengan tuntutan masa.

Pada tahun yang sama, PKPIM menganjurkan seminar yang mencadangkan penubuhan sebuah universiti Islam. Seminar itu berlangsung di Dewan Al-Malik Faisal, Petaling Jaya, yang kemudiannya menjadi dewan besar Kampus Sementara Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) apabila ditubuhkan kira-kira sedekad kemudian.

Apabila AUKU dipinda pada 1975, PKPIM bingkas menentangnya, dan sehinggalah AUKU dipinda pada 2009, ia merupakan pertubuhan pelajar paling lama dan konsisten perjuangannya berhubung AUKU. Mutakhir, dasar kerajaan terhadap Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang diumumkan pada bulan Julai lalu, antara lain, terdapat ‘saham’ PKPIM di dalamnya.

Namun, sumbangan terpenting ialah penyuburan program dakwah dan tarbiah serta tradisi intelektual Islam di kalangan mahasiswa.


Menjelang dekad kelima kewujudannya, Presidennya, Mohd Hilmi Ramli berkata, kongres pada Sabtu ini bertujuan memberi makna dan kefahaman jelas akan teras-teras kenegaraan dalam mendepani isu-isu semasa yang melingkari sosio-politik Malaysia. Ia juga untuk merintis usaha transformasi Malaysia ke arah kehidupan lebih baik untuk seluruh rakyat.

Kongres ini juga ingin mewujudkan wadah penyampaian dan perbincangan untuk penghayatan makna dan perkaitan antara slogan “1Malaysia” dan gagasan “Politik Baru”.

Sejak bertugas di Kementerian Pengajian Tinggi, saya sering diajukan dengan soalan: Apakah sebenarnya teras pendekatan gerakan mahasiswa Islam – berdakwah atau berpolitik?

Saya tidak pasti apakah soalan ini sebagai mengimbau frasa yang dipopularkan bekas Ketua Dewan Dakwah Indonesia, Allahyarham Mohammad Natsir, “berdakwah di jalur politik, berpolitik di jalur dakwah”, atau dibuat atas niat lain.

Pada saya, umumnya gerakan mahasiswa Islam kita adalah berteraskan dakwah dan tarbiah. Ada yang turut membicara dan menyuarakan soal-soal politik. Dalam hal ini, kita perlu menganalisisnya dengan kebenaran dan keadilan.

Sebagai contoh, ia tidak bertentangan dengan AUKU (2009). Kita juga tidak mahu jika ia langsung tidak mempedulikan politik. Begitu juga, ada perbezaan antara suara politik kepartian dengan politik non-partisan.

Apa yang lebih penting ialah bagaimana kita mengehakupayakan gerakan mahasiswa Islam dalam memenuhi makna ayat al-Qur‘an: “Sesungguhnya mereka itu orang-orang muda yang beriman kepada Tuhan mereka dan Kami tambahi mereka dengan hidayah petunjuk” (Al-Kahfi: 13)

DATUK SAIFUDDIN ABDULLAH ialah

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi.